- LX OM
- LIX OM
- LVIII OM
- LVII OM
- LVI OM
- LV OM
- LIV OM
- LIII OM
- LII OM
- LI OM
- L OM
- XLIX OM
- XLVIII OM
- XLVIII OM - I etap
- XLVIII OM - I - Zadanie 1
- XLVIII OM - I - Zadanie 2
- XLVIII OM - I - Zadanie 3
- XLVIII OM - I - Zadanie 4
- XLVIII OM - I - Zadanie 5
- XLVIII OM - I - Zadanie 6
- XLVIII OM - I - Zadanie 7
- XLVIII OM - I - Zadanie 8
- XLVIII OM - I - Zadanie 9
- XLVIII OM - I - Zadanie 10
- XLVIII OM - I - Zadanie 11
- XLVIII OM - I - Zadanie 12
- XLVIII OM - II etap
- XLVIII OM - III etap
- XLVIII OM - I etap
- XLVII OM
- XLVI OM
- XLV OM
- XLIV OM
- XLIII OM
- XLII OM
- XLI OM
- XL OM
- XXXIX OM
- XXXVIII OM
- XXXVIII OM - I etap
- XXXVIII OM - I - Zadanie 1
- XXXVIII OM - I - Zadanie 2
- XXXVIII OM - I - Zadanie 3
- XXXVIII OM - I - Zadanie 4
- XXXVIII OM - I - Zadanie 5
- XXXVIII OM - I - Zadanie 6
- XXXVIII OM - I - Zadanie 7
- XXXVIII OM - I - Zadanie 8
- XXXVIII OM - I - Zadanie 9
- XXXVIII OM - I - Zadanie 10
- XXXVIII OM - I - Zadanie 11
- XXXVIII OM - I - Zadanie 12
- XXXVIII OM - II etap
- XXXVIII OM - III etap
- XXXVIII OM - I etap
- XXXVII OM
- XXXVII OM - I etap
- XXXVII OM - I - Zadanie 1
- XXXVII OM - I - Zadanie 2
- XXXVII OM - I - Zadanie 3
- XXXVII OM - I - Zadanie 4
- XXXVII OM - I - Zadanie 5
- XXXVII OM - I - Zadanie 6
- XXXVII OM - I - Zadanie 7
- XXXVII OM - I - Zadanie 8
- XXXVII OM - I - Zadanie 9
- XXXVII OM - I - Zadanie 10
- XXXVII OM - I - Zadanie 11
- XXXVII OM - I - Zadanie 12
- XXXVII OM - II etap
- XXXVII OM - III etap
- XXXVII OM - I etap
- XXXVI OM
- XXXV OM
- XXXIV OM
- XXXIII OM
- XXXIII OM - I etap
- XXXIII OM - I - Zadanie 1
- XXXIII OM - I - Zadanie 2
- XXXIII OM - I - Zadanie 3
- XXXIII OM - I - Zadanie 4
- XXXIII OM - I - Zadanie 5
- XXXIII OM - I - Zadanie 6
- XXXIII OM - I - Zadanie 7
- XXXIII OM - I - Zadanie 8
- XXXIII OM - I - Zadanie 9
- XXXIII OM - I - Zadanie 10
- XXXIII OM - I - Zadanie 11
- XXXIII OM - I - Zadanie 12
- XXXIII OM - II etap
- XXXIII OM - III etap
- XXXIII OM - I etap
- XXXII OM
- XXXI OM
- XXX OM
- XXIX OM
- XXVIII OM
- XXVII OM
- XXVI OM
- XXV OM
- XXIV OM
- XXIII OM
- XXII OM
- XXI OM
- XX OM
- XIX OM
- XVIII OM
- XVII OM
- XVI OM
- XV OM
- XIV OM
- XIII OM
- XII OM
- XI OM
- X OM
- IX OM
- VIII OM
- VII OM
- V OM
- VI OM
- IV OM
- III OM
- II OM
- I OM
- Skład komitetów Olimpiady
- Zawody stopnia I (przygotowawcze)
- Zadania z pierwszej olimpiady matematycznej
- I OM - B
- I OM - B - Zadanie 1
- I OM - B - Zadanie 2
- I OM - B - Zadanie 3
- I OM - B - Zadanie 4
- I OM - B - Zadanie 5
- I OM - B - Zadanie 6
- I OM - B - Zadanie 7
- I OM - B - Zadanie 8
- I OM - B - Zadanie 9
- I OM - B - Zadanie 10
- I OM - B - Zadanie 11
- I OM - B - Zadanie 12
- I OM - B - Zadanie 13
- I OM - B - Zadanie 14
- I OM - B - Zadanie 15
- I OM - B - Zadanie 16
- I OM - B - Zadanie 17
- I OM - B - Zadanie 18
- I OM - B - Zadanie 19
- I OM - B - Zadanie 20
- I OM - I etap
- I OM - II etap
- I OM - III etap
- I OM - B
XLV OM - I - Zadanie 10
Liczby dodatnie
i
spełniają warunek
. Wykazać, że dla dowolnych liczb naturalnych
i
zachodzi nierówność
![]() |
Rozwiązanie
Wyobraźmy sobie szachownicę prostokątną mającą
rzędów poziomych i
rzędów pionowych. Przyjmijmy, że pola są kolorowane losowo: dla każdego pola prawdopodobieństwo pomalowania na biało wynosi
, a prawdopodobieństwo pomalowania na czarno wynosi
.
Ustalmy rząd pionowy
. Prawdopodobieństwo tego, że wszystkie pola w rzędzie
są białe, wynosi
. Zatem prawdopodobieństwo tego, że co najmniej jedno pole w rzędzie
jest czarne, równa się
.
Mamy
rzędów pionowych, i do każdego z nich odnosi się konkluzja poprzedniego zdania. Tak więc liczba
wyraża prawdopodobieństwo zdarzenia:
![]() |
Weźmy pod uwagę zdarzenie przeciwne do
:
![]() |
Skoro, jak stwierdziliśmy przed chwilą,
, zatem
![]() |
Do analogicznych wniosków dojdziemy rozważając zdarzenia:
![]() |
oraz
![]() |
Są to zdarzenia wzajemnie przeciwne. Z uwagi na symetrię konfiguracji, ich prawdopodobieństwa dane są wzorami analogicznymi do uzyskanych dla zdarzeń
i
:
![]() |
Zauważmy teraz, że zdarzenia
i
nie mogą zajść jednocześnie; znaczyłoby to bowiem, że istnieje rząd pionowy cały biały oraz istnieje rząd poziomy cały czarny; pole na przecięciu tych rzędów musiałoby mieć oba kolory naraz, co nie jest możliwe. Suma prawdopodobieństw zdarzeń wzajemnie się wykluczających nie przekracza jedności:
. Podstawiając znalezione wartości
i
otrzymujemy oszacowanie
![]() |
po prostym przekształceniu:
![]() |
- a to jest właśnie nierówność dana do udowodnienia.


![\[<br />
(1 - p^m)^n +(1- q^n)^m \geq 1.<br />
\]](/files/tex/55aa5176a4d14063b687e65f2428b15a539c5024.png)
![\[<br />
\mathcal{A} : \textrm{ każdy rząd pionowy zawiera co najmniej jedno czarne pole.}<br />
\]](/files/tex/1fd5ba9ffc2e938250b4f21ad000b9b3b300f3c4.png)
![\[<br />
\mathcal{A'} : \textrm{ istnieje rząd pionowy z wszystkimi polami białymi.}<br />
\]](/files/tex/424f11a9f44091eee047d49167e0e37e157a115f.png)
![\[<br />
P(\mathcal{A}') = 1-(1-p^m)^n.<br />
\]](/files/tex/aab6450e92cccaba283541296c7593e339c548d6.png)
![\[<br />
\mathcal{B} : \textrm{ każdy rząd poziomy zawiera co najmniej jedno białe pole}<br />
\]](/files/tex/f763c9cac9330a198108227b85e4aa7cfdaace9b.png)
![\[<br />
\mathcal{B'} : \textrm{ istnieje rząd poziomy z wszystkimi polami czarnymi.}<br />
\]](/files/tex/56789693a8931220b5dc527ab95290fdb517d718.png)
![\[<br />
P(\mathcal{B}) = (1-q^n)^m,\quad P(\mathcal{B}') = 1-(1-q^n)^m.<br />
\]](/files/tex/dbc31cab0e2860f09e55807126b69d83a8d749a8.png)
![\[<br />
[1-(1-p^m)^n]+[1-(1-q^n)^m] \leq 1;<br />
\]](/files/tex/3fc29fcff61e1db894ce727800d76f529f9de35a.png)
![\[<br />
(1-p^m)^n+(1-q^n)^m \geq 1<br />
\]](/files/tex/1349b273df59f6dad61a6561d23d37796242b4b9.png)
Komentarze
Dodaj nową odpowiedź